Avenul de la Betfia

Avenul de la Betfia

Munții Pădurea Craiului
Speologie.org

Avenul Betfia sau Huda Bradii este situat în versantul de sud-vest al Dealului Şomleu (346 m), nu departe de Băile „1 Mai", în raza satului Betfia, comuna Sînmartin.Pestera mai este impropriu numita de localnici “Craterul de la Betfia”.

Av. B. are două intrări: una principală, deschisă prin dinamitare, în 1898, de către T. Marta, poreclit Brade, şi alta secundară, deschisă, tot prin dinamitare, în 1957, de către I. Urs. Prima explorare, însoţită de o cartare destul de completă, a fost făcută, în 1913, de către F. ARDOS (1913 şi 1930), care interpretează avenul ca fiind gura unui gheizer. J. CSOLNOKY (1941) explică formarea avenului sub acţiunea de turbionare a unor torenţi iar apoi, cercetările de ordin paleontologic întreprinse de E. TERZEA şi T. JURCSAK (1969) îi atribuie o origine vadoasă.

In anii 40' pestera a fost folosita ca depozit de munitii de catre germani. Denumirea de Huda Bradii se trage tot din acea vreme pe cand granita trecea peste Dealul "Cremanarului" si "Hudra Brady".

În 1977, L. VĂLENAŞ şi N. SASU recartează întregul gol subteran şi-i stabilesc adîncimea maximă la 86 m. Intrarea principală, reprezentată printr-o frumoasă arcadă, este formată dintr-un puţ de 54 m adîncime cu un diametru ce variază între 5— 8 m. La baza acestuia se află un con de dărîmături, aflat într-o sală de mari dimensiuni (35 x 18 x 20 m). Spre sud-vest, Sala Mare se desface în două galerii puternic descendente: una sudică, bogată în depozite argiloase, cu o pantă medie de 35°, deranjată de cîteva praguri, care se înfundă la —84 ni, şi o galerie cu aspect de sală, mult alungită (38 x 21 x 10 m), separată de Sala Mare printr-un plan înclinat pe care se află o serie de blocuri printre care s-a constituit o albie drenată, în partea finală, de un curs de apă temporar, care dispare la cota de -85 m. În general, Av. B. este sărac în formaţiuni stalagmitice, prezintă numeroase prăbuşiri şi adăposteşte cîteva colonii de lilieci. În zona de bifurcaţie a celor două galerii s-a găsit o daltă şlefuită de factură neolitică iar în spaţiile inferioare au fost descoperite importante depozite fosilifere aparţinînd faunei pleistocene.

 

Teo Rusu - Avenul de la Betfia

În ceea ce priveşte geneza şi evoluţia Av. B. în legătură cu care s-au formulat mai multe ipoteze, destul de vehement criticate de L. VĂLENAŞ şi GH. DRÎMBA (1978), noi considerăm că formarea sa trebuie pusă în legătură cu nivelul apelor din golfurile neogene. Poziţia sa geografică ne demonstrează că el s-a putut forma, la început, sub acţiunea corozivă a apelor sub care se găsea masivul calcaros, iar după retragerea acestora din zonă el a continuat să evolueze sub acţiunea apelor de infiltraţie provenite din precipitaţii. În mod analog, credem că s-au format şi celelalte cavităţi din vecinătatea Av. B., între care amintim două mici avene (de —15 şi, respectiv, —8 m) şi cîteva abriuri şi peşteri bogate în depozite fosilifere de vîrstă pleistocenă. (Aceste doua avene au fost ulterior distruse de exploatarea de calcar din zona) - sursa: Rusu, T. (1988). Carstul din Munţii Pădurea Craiului. Ed. Dacia, Cluj, 254 p.

Un eveniment mai putin obisnuit s-a intamplat in anii 90 cand speologii Dan Pitic, Kemecsei Sorin si Chis Dorin (Speo Club Cristal) au organizat un salvaspeo kanin, dupa ce au gasit un caine perfect sanatos pe fundul avenului.(Se pare ca a fost "abandonat" de stapan). Speologii au denumit catelul Crater.

Accidente in Avenul de la Betfia

  • 31.07.2012 - Cadavrul unui tanar de 29 de ani a fost gasit de Membrii Asociatiei pentru Protectia Liliecilor - Cadavrul a fost recurepat in mai putin de 3 ore de echipa Salvamont-Salvaspeo Oradea;
  • 11.07.2006 - O tanara din Timsioara (domiciliata in Sanmartin) s-a sinucis aparent fara motiv dupa o sedinta foto cu prietenul in jurul Avenului. Trupul ei a fost recuperat de Salvamont Bihor dupa cateva ore. (Bogdan Iank Eva - 46ani). Salvamontul a fost alarmat la 19:11 iar trupul victimei a fost scos din aven la ora 23:00.
  • 24.04.2005 - Un tanar de 18 ani (Sergiu Vladian Ighian) din Beftia, aflat la picnic cu familia s-a dezechilibrat si a cazut prin intrarea superioara a avenului, ramanand ca prin minune suspendat pe brana ce da acces in putul principal al pesterii. El a fost salvat de echipajul Salvamont. Alarma a fost data de rudele victimei la ora 18:10, la ora 19 echipajul Salavamont se afla la fata locului iar la ora 21 operatiunea de salvare s-a incheiat cu succes
  • 2001 - O speoloaga din Germania si-a rupt o mana in urma unei cazaturi pe prima portiune a putului principal. Accidentul se pare ca a avut loc din cauza operarii gresite a coboratorului
  • 1983 - Un barbat s-a sinucis aruncandu-se in gol (Csizmandi Gabor) - la solicitarile familiei, membri ai clubului de speologie Cristal din Oradea organizeaza actiunea de recuperare a cadavrului.
# Raport/Detalii incident Data Cauza probabilă Urmari
1 ACC-31093 Sinucidere / Tentativa, Alunecare/Căzătură Deces
2 ACC-31075 Sinucidere / Tentativa, Alunecare/Căzătură Deces
3 ACC-31076 Alunecare/Căzătură, Alcool Usor
4 ACC-31099 Alunecare/Căzătură, Dificultăți tehnice, Cădere in coardă Usor
5 ACC-31077 Sinucidere / Tentativa, Alunecare/Căzătură Deces
Plonjabilă
Off
Judeţ
Bihor
Localitate
Betfia
Dispărută
Off
Altitudine
346
Dezvoltarea
264
Denivelarea totală
86
Denivelare negativă
85
Bibliografie/Resurse atașate - accesibile utilizatorilor cu medalionul "Administrare resurse private"
[Articol/ Extras] Liviu Vălenaș, Gheorghe Drimba. (1978). Cercetări de speologie fizică în Munții Pădurea Craiului Nymphaea 1978. 279-328 2, 41, 42, 43, 44, 45, 46
[Articol/ Extras] Liviu Vălenaș. (1981). Noi cercetări de speologie în Munții Pădurea Craiului Nymphaea 1980-1981. 265-310 17