Avenul Bârnoaia (Gaura Bârnoaiei)

Avenul Bârnoaia (Gaura Bârnoaiei)

V. Roghina; Mt. Posada

1 intrare; P. fosilă

PC-76

Sursa - Catalogul Sistematic al Pesterilor din Romania 81

____

In 2022 o echipa Silex Brasov descopera o continuare în aven în urmă undei dezobstrucții efectuate în zona terminusului vechi, la ~ -69 m, într-o salita laterală (probabil si mica salita laterala a fost explorata tot atunci pentru ca nu apare in documentatie si a fost greu de trecut in ea). Prin mica trecere observata in urma dezobstructiei din capatul salitei s-a putut vedea un gol mare dar nu s-a putut trece in lipsa timpului si a mai multor unelte pentru dezobstructie.

In 11 noiembrie 2023, în urmă unei noi ture de dezobstrucție a fost reușită trecerea și au fost explorate noi verticale și săli până la -89 m.


Avenul se află pe Dealul Crucii, deasupra localității Rucăr și în apropierea Cheilor Dâmboviței, la altitudinea ~925 m.


Modelul 3D interactiv al avenului, în urma topografierii noilor descoperiri: https://speosilex.ro/speotopo/gaurabarnoaiei/3d/

Noile galerii interceptează mai multe hornuri ce își au probabil proveniența în zona văii seci din apropiere iar actualul terminus da încredere într-o nouă continuare către aval, fiind nevoie de decolmatare. Sunt posibile si catarari in vederea gasirea unor goluri deasupra acestor sali.

 

Prima explorare cel mai probabil a fost cea făcută în 1957 de Ionel Coman, Roland și Fritz (dificilă pentru acea vreme si descrisă cu umor în "Am îndrăgit munții"), explorare repetată într-o tura în 1975 de C.S. Piatra Craiului Câmpulung și C.S.E.R București - ambele ture (cea din 1957 si cea din 1975) atingând cota -69 m.

Plonjabilă
Off
Judeţ
Argeş
Localitate
Rucar
Rocă
Carbonatice
Dispărută
Off
Altitudine
925
Dezvoltarea
89
Denivelarea totală
89
Denivelare negativă
89
Lista utilizatorilor înregistraţi care au marcat această peșteră ca și vizitată
Lista stirilor speo ce mentioneaza aceasta pestera.
- (Avenul) Gaura Bârnoaiei a ajuns la -89 m! - Gaura Bârnoaiei - "Gaura fără fund"

Anul trecut membrii Clubului de Speologie Silex au reușit să descopere o continuare în aven, în urmă undei dezobstrucții efectuate în zona terminusului vechi, la aproximativ -69 m, într-o galerie laterală. La sfârșitul săptămânii trecute, în urmă unei noi ture de dezobstrucție a fost reușită trecerea și au fost explorate noi verticale și săli până la -89 m. ...