Avenul din Ograda Moţii

Avenul din Ograda Moţii

Munții Codru-Moma

Data explorări: 4 iulie 1971. Cartare: Gabor Halasi, Tulucan Tiberiu, Heredi Zoltan, Groh Ladislau.

Avenul este situat pe Dealul Jindes in apropierea satului Colesti la o altitudine absolută de 580 m si o altitudine relativă de 50 m faţă de talvegul văii. Este un gol carstic de tip aven-pesteră format de apele de precipitaţie infiltrate pe fisurile rocilor calcaroase şi de un curs subteran cu un debit foarte mic, care a contribuit la formarea si modelarea galeriilor. Coborarea in puţul superior al avenului se face pe un perete vertical tapisat cu muschi. Accesul in puţul inferior se face pe o gaură ingustă care a fost lărgită de membrii cercului, cu dalta si ciocanul, printr-o muncă enormă desfăsurată de-a lungul citorva zile. Avenul Ograda Moţii are o adincime maximă de -48 m. şi o lungime totaldaa galeriilor de 215 m. Galeria inferioară are 146 m. 

V.Butuş, vSt

alt relativa 50m

B-978k

Resurse:

  • Goran, C. (1982) - Catalogul sistematic al peșterilor din România 1981.
  • Groh, L., Halasi, G., Oszkar Honigesz, Cercul de speologie Liliacul Arad (1977) - Zonele Carstice Briheni-Colești (Munţii Codru Moma) - Bul. CSER Bucureşti, nr. 5, p. 125-138.

Judeţ
Bihor
Localitate
Colesti
Rocă
Carbonatice
Dispărută
Off
Altitudine
560
Dezvoltarea
215
Denivelarea totală
48
Denivelare negativă
48
Asociaţii contributoare
Bibliografie/Resurse atașate - accesibile utilizatorilor cu medalionul "Administrare resurse private"
[Articol/ Extras] Groh Ladislau, Gabor Halasi, Hönigesz Oszkar. (1977-1978). Zonele Carstice Briheni Colești Buletinul CSER București Nr. 5. p.124-138 p.138
Ataşamente publice
Lista utilizatorilor înregistraţi care au marcat această peșteră ca și vizitată