Gaura cu Muscă

Speologie.org

Peştera cu Muşte, Kolumbacsibarlang; Grotte de Golubetz; Peştera Coronini

Pestera este situata in versantul stang al Dunarii, la circa 3 km in aval de com. Pescarii, in cleantul situat in apropierea stincii Babacai, la 28 m alt. relativa, si 92 m alt. absoluta. Sub intrarea principala exista o nisa in tuf calcaros cu deschiderea orientata SSE, larga de 6 m, adinca de 3 m si inalta de 4 m, luminata, complet concretionata in interior, in care apa care iese din pestera se infiltreaza peste tot si apoi ajungand la sosea este captata intr-un valau. Intrare principala (F-F') da intr-un vestibul din care se poate patrunde la dreapta in galeria fosila (42 m lungime), cu intrarea artial zidita, si prevazuta cu o "fereastra" spre Dunare, iar la stanga n sistemul de galerii irigat de cursul de apa subteran, permanent, dar cu debit variabil. Galeria activa reprezinta in cea mai mare parte un sistem de diaclaze in calcarele jurasicului superior, de obicei inclinate spre dreapta (sensul curgerii apei). Cursul de apa apare in pestera pe sub o scurgere parietala de 8 m inatime, care micsoreaza sectiunea galeriei, determinind o dispozitie sifonala inaccesibila. Sectiunile A-A' si C-C' arata ca stadiul actual de curgere libera, a fost precedat, pe alocuri, de un stadiu de curgere fortata prin tunele de presiune dezvoltate pe diaclaze, iarPestera Gaura cu Musca sectiunea B-B' si doua "tunele" inguste dintr-o galerie secundara indica portiuni in care apa a curs sub presiune, fara un stadiu ulterior de curgere libera. In fundul galeriei principale existi nivele de eroziune. Nu exista acumulari de apa stagnanta dar exista apa de picurare.

Pestera a primit denumirea de "Gaura cu Muscă" deoarece, după o legendã, aici s-a nãscut teribila muscă columbacă (culex columbacensis) dintr-un cap al balaurului cu 12 capete ucis de Iovan Iorgovan "braţ de buzdugan". În perioada evului mediu această muscă a fãcut ravagii în rândul animalelor.

Sursa:

  • Iurkiewicz, A., Constantin, S., Bădescu, B. (1996). Sisteme carstice majore din zona Reşiţa - Moldova Nouă. Publicaţie editată de A.S. Exploratorii Reşiţa, 70 pag.
  • Peşterile din defileul Dunarii - Stefan Negrea si Alexandrina Negrea - Bucuresti 1969
  • www.freewebs.com/infottera  -Legenda Pesterii Gaura cu Muscă
  • Onac, B.P., Zaharia, L., Kearns, J., Veres, D. (2006). Vashegyite from Gaura cu Musca Cave (Locvei Mountains, Romania): a new and rare phosphate occurrence. Int. J. Speleology, 35 (2), 67-73.
  • Onac, B.P., Forray, F.L., Wynn, J.G., Giurgiu, A.M. (2014). Guano-derived δ13C-based paleo-hydroclimate record from Gaura cu Musca Cave, SW Romania. Environmental Earth Sciences. 71 (9), 4061-4071.
  • Onac, B.P., Hutchison, S.M., Geanta, A., Forray, F.L., Wynn, J.G., Giurgiu, A.C., Coroiu, I. 2015: A 2500-year Late Holocene multi-proxy record of vegetation and hydrologic changes from a cave guano-clay sequence in SW Romania. Quaternary Research, 83, 437-448.
Remote video URL
Istoric scufundări

Radu Pușcaș si Mihai Besesek au explorat post sifon 500 m de galerii noi, in 28.12.2016. Pestera continua.

Plonjabilă
On
Judeţ
Caraş-Severin
Localitate
Pescari (Coronini)
Rocă
Carbonatice
Dispărută
Off
Altitudine
92
Dezvoltarea
262
Denivelarea totală
26
Denivelare negativă
19
Importanţă ştiinţifică
Importanţă mineralologică
Paleoclimatică
Denumire Adâncime Lungime Măsurători Acces Direcția de plonjare Explorare Note
Sifonul nr.1 1.00 10.00 Aproximativ Usor Amonte Trecut Radu Pușcaș si Mihai Besesek in 28.12.2016