Peștera din Valea Coților

Peștera din Valea Coților

Munții Făgărașului

CSER Bucureşti, 1976, 1984

Sursa:

 

Pestera e localizata la sud-vest de Vf. Tataru, aproape de obarsia Vaii Satului, sub drumul ce urca din sud (Caineni) pe culme, in creasta, in Saua Apa Cumpanita. Pestera se afla aproximativ in dreptul Crucii si refugiului de la Greblesti, pe partea opusa , sub drum, ~20 m diferenta de nivel mai jos de el, pe versantul stang al vaii. Detalii despre localizare se gasesec in pozele adnotate.

Pestera are o saritoare surplombata de 5-6 m la intrare care da intr-o salita. Este nevoie de coarda si de tehnica specifica T.S.A. pentru a putea cobori in ea in siguranta.

Celelalte pesteri mici raportate pe V. Cotilor probabil sunt putin mai jos pe vale.

Pestera este dezvoltata cel mai probabil in marmure (calcare cristaline) - obs. Silex Brasov. Echiparea de la intrare a fost refacuta de Silex in 2018 si 2021.

GPS: 45.5770460, 24.3836525
Alt.: ~1574 m

 

*În sursele vechi si in cadastru (și implicit preluat pe speologie.org), apare și Avenul Piciorul Boului - care este de fapt Peștera din Valea Coților, chiar daca datele morfometrice difera. Pestera Cotilor si Avenul Piciorul Boului sunt aceeasi pestera (descoperita de 2 cluburi in acelasi an). Cauza duplicarii este descrisa in detaliile de la Avenul Piciorul Boului . Marcajul "Avenul Piciorul Boului" de pe Google Maps este gresit (intrarea se afla pe evrsantul stang).

Plonjabilă
Off
Judeţ
Vâlcea
Localitate
Câineni
Rocă
Carbonatice
Dispărută
Off
Altitudine
1600
Dezvoltarea
408
Denivelarea totală
21
Denivelare negativă
21
Lista utilizatorilor înregistraţi care au marcat această peșteră ca și vizitată