Peștera Fütyi (Peștera lui Mimi)

Peștera Fütyi (Peștera lui Mimi)

Munții Pădurea Craiului
Peștera Fütyi (Peștera lui Mimi) - Sursa: Facebook - Királyerdő Barlangjai

Peștera Fütyi (Peștera lui Mimi) - Sursa: Facebook - Királyerdő Barlangjai

Ponor temporar activ, aflat la circa 200m, în direcția est față de Vârful Farcu, la altitudine absolută de 667 m.

Peștera a fost cunoscută de mult de locuitorii din această zonă, cu timpul aceștia au aruncat butuci și crengi în gura intrării, pentru a proteja viața animalelor care pășteau aici.

În 2002, prin aceste blocaje a reușit să intre în peșteră câinele Fütyi, după care și stăpânul acestuia, J. Imre, proprietarul cabanei din apropiere „Moha és Páfrány turistaház”.

Între anii 2002-2006 J. Imre, cu ajutorul unor prieteni au decolmatat intrarea de aceste resturi, și au făcut un gard provizoriu în jur, pentru a restricționa accesul animalelor. Imediat după aceste lucrări au mai făcut încă șase decolmatări, dar din păcate în fiecare an materialele scoase au fost transportate înapoi de apele unor viituri și topirea zăpezii.

Între data de 27-29 septembrie 2007 J. Imre și un grup de 5 persoane de la CSA Cluj au accelerat lucrările de decolmatare, scoțând o cantitate mai mare de resturi vegetale și argilă.

Între data de 9-17 august 2008 cu ocazia taberei anuale CSA cu nr.1 din Valea Runcșorului, au fost continuate lucrările timp de două zile consecutive.

Între data de 7-15 august 2010 cu ocazia taberei anuale CSA cu nr.3 din Valea Runcșorului, la intrarea peșterii au fost efectuate lucrări de consolidare, pentru a sista colmatarea peșterii. După scoaterea de aproximativ 1m3 de argilă s-a ajuns la rocă compactă, unde după scurt timp s-a încercat săparea în direcția curentului de aer.

Între data de 6-13 august 2011 cu ocazia taberei anuale CSA cu nr.4 din Valea Runcșorului, în Peștera Fütyi s-au excavat mai mulți metrii cubi de material aluvional.

În data de 23 august 2016 s-a vizitat punctul de lucru, pentru a estima cantitatea de material ce trebuie scoasă la turele viitoare.

În data de 27 mai 2023 cu ocazia unei ture de prospectare la suprafață în zona Văii Pietrei Albe, Ponorul Fiului și Dealul Farcu, s-a revizitat acest punct de lucru, fără efectuarea unor decolmatări.

În data de 24 septembrie 2023 în cursul unei ture de prospectare la suprafață, în zona Dealului Farcu, zona Roșia am vizitat și un punct de lucru al clubului CSA Cluj, unde imediat după intrare se observă o placă nou montată, cu inscripția SPD 2023.

Resurse:

  • Királyerdő Barlangjai  - https://www.facebook.com/kiralyerdo.barlangjai.1/
Plonjabilă
Off
Judeţ
Bihor
Localitate
Roşia
Rocă
Carbonatice
Dispărută
Off
Altitudine
667
Lista utilizatorilor înregistraţi care au marcat această peșteră ca și vizitată