Peştera lui Onuţ

Peştera lui Onuţ

Munții Pădurea Craiului

Intrarea peșterii

Peştera lui Onuţ este situată în versantul de est al culmii ce desparte bazinul superior al Văii Strîmtorii de Cheile Albioarei, în raza satului Ţarina, comuna Roşia. Intrarea, orientată spre sud-est, se află într-o fundătură dezvoltată în partea superioară a unei văi de recul, respectiv al unui mic afluent de dreapta al cursului de apă ce traversează satul Ţarina (Pârâul Sohodol). Golul subteran se desfăşoară sub forma unei galerii rectilinii aproape orizontale, ce se ingustează treptat pentru ca după 30 m de la intrare să devină inaccesibilă. Ea este săpată în calcare grezoase cu stratificaţie aproape orizontală, de vîrstă senoniană, de către apele de infiltraţie prin dolinele de la Sforaş care se dezvoltă, sub forma unui văi dolinare, pînă între şaua dintre Dealul Misii, la nord-est, şi Dealul Coeşului, la sud-vest. Ca urmare a acestui fapt, P. O. devine activă numai în perioadele de ploi său la topirea zăpezii. În restul timpului, ea este lipsită de o curgere propriu-zisă, dar prezintă la intrare cîteva acumulări de apă folosite de localnici pentru nevoile gospodăreşti.

Pe harta turistica "Carpatmap - Dimap - Erfatur" al Munții Pădurea Craiului (nu se știe anul ediției, dar a fost cumpărat în 2021) se numește "Peștera lui Ionuț" și este marcat la o altitudine de cca 300 m.  Există un drum spre Vest pornind din Țarina (vis-a-vis de la poteca care duce la P. Izbucul Toplița de Roșia spre Est), și la 500 m la bifurcație spre Nord este drumul de căruță care convenient se duce chiar la valea peșterii.

Dezvoltarea peșterii este definit la 30 m se pare un pic generos. O cartare în neopren ar putea verifica această cifră, inclusiv terminusul dacă e într-adevăr inaccesibil sau strâmt plonjabil.  Deocamdată nu pare să fie o expediție rentabila, dar cine știe.

Sursa:

  • Rusu, T. (1988) - Carstul din Munţii Pădurea Craiului. Ed. Dacia, Cluj, 254 p.
  • Goran, C. (1982). Catalogul sistematic al peşterilor din România - 1981.
Plonjabilă
Off
Judeţ
Bihor
Localitate
Roşia
Rocă
Carbonatice
Dispărută
Off
Altitudine
375
Dezvoltarea
30
Denivelarea totală
1
Denivelare negativă
0
Lista utilizatorilor înregistraţi care au marcat această peșteră ca și vizitată