Poşiştăul din Păstăiasa

Poşiştăul din Păstăiasa

Munții Pădurea Craiului

Poşiştăul din Păstăiasa este un aven situat în abruptul calcaros ce se înalţă la nord-nord-vest de groapa cu acelaşi nume, în raza satului Zece Hotare, comuna Şuncuiuş.

Intrarea, destul de îngustă (1 - 1,5 m lăţime), se găseşte în partea superioară a abruptului amintit, într-o zonă cu numeroase lapiezuri. După o coborîre verticală de 19 m se ajunge într-un spaţiu ceva mai larg, dezvoltat în lungul unei diaclaze. În mijlocul acestuia se află un con de prăbuşiri pe care zac mai multe schelete de animale domestice aruncate aici de către localnici. Pe latura de nord se dezvoltă două mici hornuri, jar pereţii şi podeaua sînt acoperiţi cu cîteva cruste stalagmitice, formaţiuni parietale şi o scurgere masivă care împiedică orice posibilitate de înaintare. Poziţia sa topografică şi curentul de aer ce se face simţit în aven, ne face să presupunem că Po. P. face parte din reţeaua de goluri carstice dezvoltată de-a lungul drenajului subteran dintre Groapa Păstăiasa şi Peştera cu Apă din Valea Letea (T. RUSU, 1977 şi 1981).

Sursa:

  • Rusu, T. (1977). La dépression de capture karstique de Cărmăzan - Zece Hotare. Travaux de l'Institut de Spéleologie "E. Racovitza", XVI, pag. 229-242.
  • Rusu, T. (1981). Les drainages souterrains de Monts Pădurea Craiului. Travaux de l'Institut de Spéleologie "E. Racovitza", XX, pag. 187-205.
  • Rusu, T. (1988). Carstul din Munţii Pădurea Craiului. Ed. Dacia Cluj, 254 p.
Judeţ
Bihor
Localitate
Zece Hotare
Rocă
Carbonatice
Altitudine
650
Denivelarea totală
25
Denivelare negativă
25
Lista utilizatorilor înregistraţi care au marcat această peșteră ca și vizitată