Posistaul din Piciorul Gol

Posistaul din Piciorul Gol

Munții Pădurea Craiului

Poşiştăul din Piciorul Gol este situat la nord-vest de vîrful cu acelaşi nume, în versantul drept al văii drenată de Pîrîul Feţei, afluent de stînga al Văii Brătcuţa, satul Damiş, comuna Brătcuţa.

Posistaul din Piciorul GolIntrarea, destul de îngustă (1,5 - 1,6 m lăţime), permite accesul într-un gol subteran de foi mă unui clopot, parţial concreţionat cu o lăţime ce variază între 6—10 m. După o coborîre în surplombă de 20 m se ajunge pe vîrful unui con de dărîmături care împarte fundul avenului în două ramuri opuse ce se înfundă curînd.

Întrucît Posistaul din Piciorul Gol se dezvoltă pe aliniamentul drenajului subteran dintre Ponorul Toaia şi Izbucul Dămişenilor nu este exclus ca formarea sa să fi fost condiţionată tocmai de acest drenaj (T. RUSU et GH RACOVIŢĂ, 1971).

In vara anului 2004 pestera a fost vizitata de Foka si Victor Ursu si s-au identificat unele posibile puncte de explorare in ea(care nu prea exista, nu se simte nici un curent de aer). Pentru vizita este nevoie de 40m coarda ce se poate amara la intrare de copacii din jur. Nu recomandam folosirea pitonului din gura avenului, pare cam instabil si ruginit. Coborarea nu este 100% in clopot ca si in imagine , speologul avant aproape in permanenta contact cu peretele. Jos sunt cateva cadavre de animale, probabil aruncate de localnici .

Sursa: Teo Rusu - "Monografia Muntilor Padurea Craiului"

Judeţ
Bihor
Localitate
Damis
Rocă
Carbonatice
Dispărută
Off
Altitudine
652
Dezvoltarea
26
Denivelarea totală
26
Denivelare negativă
26
Lista utilizatorilor înregistraţi care au marcat această peșteră ca și vizitată