Poşiştăul lui Condrovici

Poşiştăul lui Condrovici

Munții Pădurea Craiului

Poşiştăul lui Condrovici sau Poşiştăul de sub Dealul Ana este aven situat în platoul carstic ce se desfăşoară la sud de Birtin, nu departe de Tăul Bătrîn, pe versantul nordic al Dealului Ana, comuna Vadu-Crişului.

Posistaul Condrovici a fost descoperit şi explorat, în 1963, de către T. Rusu, B. Baganeri, Fr. Gabor, I. Viehmann şi Gh. Racoviţă.

Dezvoltat în calcare tithonice, el este format din două „verticale" unite între ele printr-o treaptă de regrupare. În timp ce prima se aseamănă cu un puţ, de formă eliptică (2 x 5 m), Posistaul Condroviciadîncă de 23 m, cea de a doua se dezvoltă sub forma unui clopot, aflat deauspra unei săli de mari dimensiuni (60 X 11 m), în care se coboara, circa 30 m, în surplombă, pe un con de dărîmături. În extremitatea nordică a sălii, la baza trenei de bolovani, se ajunge într-o zonă umedă, argiloasă, pe podeaua căreia se remarcă urme de şiroire, guano şi cîteva formaţiuni stalagmitice.

Fiind situat pe traseul cursului hipogeu ce leagă Peştera Bătrînului de cea de la Vadu-Crişului, nu este exclus ca prin acest aven să se intercepteze golul subteran, încă neexplorat, dintre sifoanele care blochează înaintarea în cele două peşteri. În ceea ce priveşte originea sa, se apreciază că el s-a format sub acţiunea apelor de percolaţie din dolina sub care se dezvoltă (I. VIEHMANN, C. PLEŞA şi T. RUSU, 1964). 

Sursa - Teo Rusu - "Carstul din Muntii Padurea Craiului"

Judeţ
Bihor
Localitate
Vadu Crişului
Denivelarea totală
85
Denivelare negativă
85
Lista utilizatorilor înregistraţi care au marcat această peșteră ca și vizitată