Peștera Padiș atinge -140 m / Speo Cristal Oradea

Data

După ultima tură în care s-a mai depășit încă o restricție, Peștera din Padiș ajunge la -140 m denivelare (pentru colecționarii de cifre exacte: -139 m), în acest an Speo Cristal reușind să ”împingă” terminusul cu peste ”-65 m” denivelare.

La sfârșitul de săptămână 20 - 21 octombrie 2023 s-a lucrat intens, cu mai multe echipe:

  • Alice Nemes și Mark Herman au depășit vechiul terminus (lăsat cu două săptămâni în urmă) și au echipat ultimul puț, nou nouț.
  • George Modog și Radu Abrudan (Radu-Mihai Abrudan) au lucrat la lărgirea unei porțiuni bune în zona de început a peșterii.
  • Razvan Dumbrava și Ionuț Haș au făcut treabă pe parcurs, ”îndulcind” unele dintre zonele ”hardcore” de pe meandrele de după primul puț. (-40m / -70m)
  • Joska Zih (József Zih) și Kati Zih Perenyi (Katalin Perényi) au reușit să carteze, astfel că în momentul de față este totul documentat, ”la zi”.
  • Trei echipe (Alice & Mark, Răzvan & Ionuț și Joska & Kati s-au reunit în terminus, analizând ”curentul” care era destul de firav și posibilitățile de continuare.

Peștera devine ”provocatoare” și de anduranță, astfel că pentru viitorul apropiat se caută variante de amenajare a unui bivuac în zona terminusului. Este posibil ca în curând să fie nevoie de așa ceva pentru o mai mare eficiență.

Echipele de exploratori de la Clubul de Speologie Cristal Oradea speră ca în continuare, proiectul să avanseze cel puțin la fel de bine ca în ultimul an!

Foto: Răzvan Dumbravă, Ionuț Haș / Cartare (Topografie): József Zih, Katalin Zih-Perenyi

Asociatii paticipante
Sursa stire

Răzvan Dumbravă - Clubul de Speologie Cristal / publicată pe FaceBook / https://www.facebook.com/SpeoClubCristal

Pesteri referentiate