Tabăra Vărășoaia 2006

Data

Tabara Vărășoaia - Padiș 2006

În perioada 4 -13 august 2006 a avut loc în zona Vărășoaia (Padiș - Munții Bihor) o tabără internațională de speologie organizată de Clubul de Speologie ”Z” și Administrația Parcului Natural Apuseni, în colaborare cu Federația Română de Speologie, la care au participat cca. 40 de speologi de la CS Politehnica - Cluj-Napoca, "Vida Team" - Oradea, MKBT - Ungaria (Federația Maghiara de Speologie), Salvamont - Bihor, CS Czaran Gyula - Tinca, CS Lumea Pierduta -Baraolt, Trekking Club - Miercurea Ciuc și CS Cristal - Oradea.

Acțiunea a avut drept scop derocare în avenul V24 care prezenta un puternic curent de aer. Acțiunea, coordonată de Ovidiu Pop (Politehnica Cluj) a avut ca rezultat descoperirea unei rețele de cca 2 km lungime, din care au fost cartați pana în prezent 1.5 km / -170 denivelare.

Cavitatea oferă un parcurs eterogen, presărat cu numeroase verticale, galerii înalte de tip canion, dezvoltat de-a lungul fracturilor de sprijin ale faliei Vărășoaia - Padiș. Joncțiunea cu avenul V5 nu a fost încă realizată, dar ambele cavități fac parte din același sistem hidrocarstic.

În paralel au fost efectuate prospecțiuni pe o zonă largă cuprinsă între Someșul Cald și Pârâul Sec, fiind descoperite 4 noi cavități, dintre care una atinge dezvoltarea de 81 m.

Damm Paul-Erik, 2006-08-31 10:51:41