Avenul Duţu Chiorean

Avenul Duţu Chiorean

Munții Pădurea Craiului
Speologie.org

Florea Marius - incercand sa intre si el in poza - foto Victor Ursu

C.S. "E. Racoviţă" Cluj, 1982

"Avenul este situat tot pe Dealul Stîlpului (Răcaş). Acesta are o intrare de 3x2 m. Diametrul puţului de acces se măreşte după primii 2 m apărînd, în locul peretelui format din bolovani şi pămînt, perete de calcar compact. După coborîrea celor 8 m ai puţului se "aterizează" pe o podea argiloasă descendentă care conduce la buza puţului următor.

Deschiderea acestuia este mai mică decît intrarea dar nu prezintă nici o gîtuitură, ci se deschide în clopot, pereţii îndepârtîndu-se din ce în ce mai mult pe măsură ce coborîm, pentru ca pe ultima porţiune puţul să ia forma unei diaclaze cu lăţimea de 1 metru. In total puţul măsoară 32 de metri. La baza sa se află un mic con de dărîmături după care la doar cîţiva paşi la baza peretelui un puţ strimt de numai 2,5 m şi o scurtă galerie orizontală dau într-o sală de înălţimi variind între 7 şi 10 m. Un horn din tavanul acestuia debuşează în cel de-al doilea put. Pe podeaua sălii se observă un şanţ format de apa de percolatie care se organizează de aici. In mod normal în aceasta sală nu exista apa , aceasta apărînd pe puţul următor, care se deschide printr-o diaclază strîmtâ, colmatata parţial cu argilă. După coborarea celor 8 m apa se organizează însă, datorită galeriei pe care aceasta curge. Explorarea aval s -a oprit aici. Revenind la diaclaza de la baza puţului de 32 m se observă ca aceasta continuă în amonte cu o scurtă galerie orizontală. După depasirea unei săritori de 2 m se ajunge la a doua săritoare de 1,5 m pe ai carei pereţi corodaţi s -a depus material aluvionar. Urcand si această săritoare întîlnim din nou direcţia de diaclaza-re principală. înălţimea galeriei măsoară 10 m. Pe prima porţiune galeria are pe podea urme de prăbuşiri. Cîţiva bolovani stau suspendati intre pereţii diaclazei. Diaclaza se termină cu un puţ de 9 m foarte corodat. Ramificaţia din dreapta este ascendentă avînd acelasi aspect."

 

Avenul Dutu Chiorean

Sursa:

  • Szilágyi, Á. 1983, Speotelex nr. 2, CJS Cluj, p.19-22.
  • Popa, C., Moldovan, D., Rusu, T. (1984). Observaţii asupra zonei carstice Jofii Merişorului, M. Pădurea Craiului. Peştera - Buletinul CSER Cluj, nr.1, pag. 59-78.
Judeţ
Bihor
Localitate
Răcaş
Rocă
Carbonatice
Altitudine
475
Dezvoltarea
110
Denivelarea totală
56
Denivelare negativă
56
Informaţii de contact

CS "Cristal" Oradea - Dan Pitic

Bibliografie/Resurse atașate - accesibile utilizatorilor cu medalionul "Administrare resurse private"
[Carte/Revista/Monografie/Catalog] . (1984). Pestera Nr.1 . p.63,64,69 Cristian Popa, Dan Moldovan, Teodor Rusu - Observatii asupra zonei carstice Jofii Merisorului Muntii Padurea Craiului, p.59-78
Lista utilizatorilor înregistraţi care au marcat această peșteră ca și vizitată