Clubul de speologie Rhinolophus Lupeni

Telefon
+40-721-146-758
Localitate
Lupeni
Adresa

Str. Liliacului 2, Lupeni, Jud. Hunedoara, Romania

Sectiunea de speologie a fost infintata la initiativa particulara a celor ce iubesc speologia si turismul.Membrii care au pus bazele acestui club au activat la un alt club mai vechi cu acelasi nume.


In decursul anilor acesti membri au participat la diferite activitati nationale si unde au obtinut rezultate meritorii precum si la scoli de pregatire, scoli organizate de catre diverse foruri competente la nivel national, printre care enumeram Scoala Romana de Speologie din cadrul Federatiei Romane de Speologie si Institutul de Speologie "Emil Racovita".
In anul 1997 se naste numele clubului, nume imprumutat de la primul cerc de speologie ce a activat in orasul Lupeni in anii '80, nume ce denumeste o specie de liliac ce foloseste pesterile ca adapost, si intra ca sectiune de speologie in cadrul Fundatiei Salvamont Lupeni ce activeaza pe baza legi 21/1924, zona de activitate a sectiunii fiind Bazinul Jiului de Vest (Campul lui Neag, Campul Mielului, Campusel si zona nordica a Muntilor VAlcan).

In anul 1998 clubul nostru a organizat prima expozitie cu tematica speologica din orasul Lupeni intitulata Stiinta-Arta-Pasiune, unde s-a bucurat de un mare succes, iar in anul urmator a urmat editia a-II-a.
In 2000 ajuta si participa activ la programul Viata din cadrul FSL, program finantat de o fundatie americana.
In decursul acestor ani sectiunea a desfasurat si organizat tabere cu program extra scolar cu caracter educational in domeniul speo-turistic.
Finantarea clubului se realizeaza predominant din resurse proprii, ce provin din cotizatile lunare ale membrilor, dotarea fiind foarte precara in unele domenii.
Clubul colaboreaza cu Institutul de Speologie "Emil Racovita", cu Societatea Romana de Speologie si Carstologie SRSC, cu FRS, al carui membru este si cu alte organizatii neguvernamentale si de profil, precum si cu alte persoane fizice pasionate de domeniul vast al speologiei.

 

Clubul de speologie Rhinolophus Lupeni este afiliat la urmatoarele organisme:
 

  • Societatea Romana de Speologie-Carstologie
  • Federatia Romana de Speologie
  • Institutul de Speologie "Emil Racovita"
  • Federatia Romana de Chiropterologie
  • Consiliul Local de Tineret Lupeni
  • Centrul Studentesc si de Tineret Lupeni
  •  

De asemenea, clubul colaboreaza si cu alte fundatii si asociatii de profil si de tineret, romanesti si din strainatate.

Zona de acoperire a clubului este Zona Campusel (Valea Jiului de Vest pe ambii versanti pana dincolo de cumpana apelor cu Valea Cernisoarei, precum si masivele Iorgovanu, Piule-Plesa, si in jos pana spre Valea Negrului).
Aceasta acoperire presupune atat intentia de preluare in custodie a pesterilor de interes national (rezervatii stiintifice), ture permanente de monitorizare si protectie a carstului, tabere de ecologizare, coparticipare la actiuni de salvare speologice sau montane etc.
Zona de actiune a clubului nu este strict delimitata, ea putand fi extinsa sau restransa in functie de dinamica organizatiei si necesitatile din teren. De asemenea, nu este exclusiva, colaborarea cu alte cluburi de speologie interesate fiind absolut binevenita.

Pesterile din Retezatul calcaros ocupa un loc aparte in peisajul carstic romanesc. Asezate la altitudini medii spre inalte, destainuie prin indicii ascunse fireasca lor geneza, particularizata de geneza Retezatului insusi, ale carui taine subterane rivalizeaza fara doar si poate cu splendoarea reliefului exterior.
Pesterile descrise in cele ce urmeaza nu sunt amenajate turistic. Vizitarea lor trebuie facuta cu echipament adecvat, cu pregatire prealabila a explorarii si cu anuntarea clubului de speologie local Rhinolophus Lupeni, precum si a serviciului public Salvamont Lupeni.

Distinctii
Festivalul National "Speologia-Stiinta, Arta, Pasiune"
Mentiune - Sectiunea Grafica (1998)
Premiul 1 - Sectiunea Fotoreportaj color(1997\Special Pictura)
Premiul 2 - Sectiunea Proiect afis(1996\Mentiune Foto)
Premiul 3 - Sectiunea Grafica(1994,1996\Grafica)
Mentiune Film Video - Sectiunea Caricatura(1994\Grafica-Caricatura)
Lira "Aradeana"(1999)
Locul 1 - Sectiunea Grafica
Lira "Turistilor" Editia a-lll-a Iasi (1998)
Locul 1 - Sectiunea Afis Ecologic
Locul 1 - Sectiunea Grafica
Locul 2 - Sectiunea Caricaturi
Trofeul "Poteci Alpine" Editia a-Xlll-a.
Locul 2-3 - Sectiunea Regularitate

Resurse referinta asociatii

Contribuţii la catalogul peşterilor din România

Nr. hidro Title Masivul muntos Judeţ
26 / 2104 Peștera Nr.4 din Scocul Scorotei Munții Retezat Hunedoara