Peştera din Hârtopul Bonchii

Peştera din Hârtopul Bonchii

Munții Pădurea Craiului

Peştera din Hârtopul Bonchii este situată la est de Izbucul Roşiei, la capătul dinspre aval al unui pîrîu ce drenează o groapă carstică asimetrică

Descoperită de T. Rusu în 1966, P. H. B. a fost explorată, cartată şi descrisă, în 1970 de către membri C.S.A. Cluj-Napoca, iar rezultatele acestei acţiuni au fost publicate de E KOMUVES (1976, p. 142).

Intrarea, orientată spre nord-est, se află la baza unui abrupt de circa 18 m înălţime spre care se îndreaptă un curs de apă, temporar-activ, al cărui bazin de recepţie se dezvoltă pe versantul sudic al Dealului Farcu. În abruptul respectiv se schiţează o arcadă de mari dimensiuni sub care se află o sală Iargă, pardosită cu depozite groase de umplutură. Golul subteran, în care se poate pătrunde printr-un spaţiu foarte îngust, suspendat în peretele din dreapta sălii de la intrare, se desfăşoară sub forma unei galerii sinuoase, foarte bogată în formaţiuni stalagmitice, cu multe sifoane şi a-fluenţi subterani.

Pestera din Hartopul Bonchii

Printr-o marcare cu fluoresceină, efectuată la data de 19.09.1970. s-a demonstrat că apele care o drenează reapar la suprafaţă prin sifonul din Peştera Gruieţului. (T. RUSU, 1968, 1981, M. BLEAHU şi colab., 1976, p. 88).

Sursa:

  • Rusu, T. (1988). Carstul din Munţii Pădurea Craiului. Ed. Dacia Cluj, 254 p.
  • Orăşeanu, I. (1991). Hydrogeological map of the Pădurea Craiului Mountains. Theoretical and Applied Karstology, nr. 4, pag. 97-127.

Judeţ
Bihor
Localitate
Roşia
Altitudine
455
Dezvoltarea
6686
Denivelarea totală
163
Bibliografie/Resurse atașate - accesibile utilizatorilor cu medalionul "Administrare resurse private"
[Carte/Revista/Monografie/Catalog] Academia Romana, Institutul de Speologie "Emil Racovita". (1991). Theoretical and Applied Karstology 4/1991 . p.97-127 Hydrogeological map of the Pădurea Craiului Mountains
Lista utilizatorilor înregistraţi care au marcat această peșteră ca și vizitată