Peştera din Pârâul Orbului
Pestera din Pârâul Orbului (sau Huda Orbului) a fost descoperita în anul 1962 de Matei Dumitru, paznicul Ghetarului de la Vârtop, Huda Orbului este cercetata în premiera de I. Viehmann, Gh. Racovita si I. Salajan în noiembrie 1963 si cartata pe o lungime de 280 m. Explorarile ulterioare, întreprinse îndeosebi de L. Valenas, fac sa creasca progresiv lungimea cunoscuta a cavitatii, care ajunge în 1977 la 607 m.
Huda Orbului constituie un ponor clasic, care dreneaza apele din cursul superior al vaii precum si zona dolinara care se întinde spre vest. Ea se compune dintr-o galerie larga, cu traseu sinusoidal, a carei intrare de mari proportii este curând îngustata de un con înalt de darâmaturi. Cursul subteran nu apare decât dupa vreo 60 m, dintr-o conducta laterala foarte strâmta, si curge printre plaje de pietris si nisip în mare masura acoperite de cruste stalagmitice. Pe alocuri, apele au îndepartat stratul de aluviuni si aceste cruste au ramas suspendate pe pereti, devenind marturii ale diferitelor faze de umplere si de excavare prin care a trecut golul subteran. Dupa 120 m de la aparitia sa, pârâul formeaza o cascada de 8 m înaltime, urmata curând de doua marmite etajate, dincolo de care pestera are un cu totul alt aspect. Galeria se îngusteaza pâna la 2-3 m si devine din ce în ce mai joasa, obligând în cele din urma la un târâs pâna în fata unui sorb prin care apele dispar definitiv. Resturile de cetina lipite de tavan arata limpede ca acest sector este deseori complet inundat în perioadele de viituri. Aval de cascada, cursul de apa primeste din dreapta un mic afluent care poate fi urmat pe o galerie puternic ascendenta pâna în Sala Mare si apoi printr-un culoar foarte jos, pe care se mai poate înainta târâs înca 78 m.
Localizare si cai de acces. Dupa ce a trecut de catunul Casa de Piatra, Valea Gârdisoarei primeste pe stânga un afluent viguros, denumit Valea Vulturului, al carui versant drept este întrerupt la 1,5 km amonte de confluenta de taietura pe care o formeaza Pârâul Orbului. Pestera se deschide în locul numit „Sub Fata Calinesei”, la baza unui perete de calcar ce strajuieste valea la o departare de aproximativ 1 km de gura acesteia. Deoarece ea este situata în afara oricarui marcaj turistic, cea mai sigura cale de acces este reprezentata de drumul forestier care urca în lungul Gârdei Seci din comuna Gârda si pe care se merge pâna la Valea Vulturului (10,5 km) ; de aici, urmarindu-se firul vaii, se ajunge usor la Pârâul Orbului si apoi la pestera. Aceasta se afla foarte aproape si de Casa de Piatra si poate fi vizitata în aceeasi tura cu Coiba Mare, dar, pentru a putea fi gasita, este bine sa se ceara ajutorul localnicilor.
Sursa:
- Peşteri din România - Ghid Turistic - T.Orghidan
- Catalogul Sistematic al Pesterilor din Romania '81
Bibliografie/Resurse atașate - accesibile utilizatorilor cu medalionul "Administrare resurse private" |
---|
[Carte/Revista/Monografie/Catalog] Bogdan P. Onac, Gheorghe Racovita, Traian Brad. (2010). Atlasul Pesterilor din Muntii Apuseni - BAZINUL ARIEŞULUI MARE . p.36-37 |
[Articol/ Extras] Liviu Vălenaș. (1976). Privire de ansamblu asupra carstului din Muntii Bihorului Nymphaea 1976. 21-58 3 |