Peştera din Valea Cadului
Peştera din Valea Cadului este situată în zona de confluenţă a văii cu acelaşi nume cu Valea Vida, comuna Dobreşti satul Luncasprie.
Descoperită şi semnalată de T. RUSU (1972), peştera a fost explorată şi cartată, în 1980, pe o lungime de 243 m, de către membri Cercului C.S. „Czaran Gyula" din Tinca.
Intrarea, de dimensiuni maxime de 4 x 3,5 m, este orientată spre sud-vest, prezintă un con de obstruare şi se află cu circa 35 m deasupra albiei Văii Vida. Golul subteran este alcătuit din două galerii temporar-active care se desprind chiar din sala de la intrare (12 x 18 m) şi se dezvoltă ascendent: una spre nord-est şi alta spre est (Fig. 58). Spre ieşire, ambele galerii prezintă un avansat proces de colmatare cu depozite argilo-nisipoase, în care dispar cursurile de apă ce le drenează. În mod obişnuit, acestea nu reuşesc să conflueze deoarece dispar prin sorburile ce se schiţează în depozitele amintite.
La marile viituri apele se adună în faţa conului de obstruare şi formează un lac subteran care persistă cîteva zile sau chiar săptămîni. În timp ce galeria de nord-est, dezvoltată de-a lungul unor diaclaze destul de evidente, se îngustează treptat şi prezintă cîteva lacuri-sifon, galeria estică se lărgeşte mult în partea finală şi formează o sală cu dărîmături, spre care converg două galerii puternic ascendente, fosile.
Poziţia şi desfăşurarea P. V. C. ne sugerează ideea formării sale sub acţiunea apelor de infiltraţie prin doline aflate pe promontoriul dintre Valea Cadului şi Vida. Nu este însă exclus ca, într-o etapă mai îndepărtată, galeria de nord-est să fi fost drenată de apele din Valea Cadului iar cea estică de apele din Valea Videi.
Alt. relativă 35 m
Sursa:
- Rusu, T. (1988) - Carstul din Munţii Pădurea Craiului. Ed. Dacia, Cluj, 254 p.
- Goran, C. (1982). Catalogul sistematic al peşterilor din România 1981.