Peştera Galeria de Prospecţiune
Peştera Galeria de Prospecţiune
/
Foto: - Alergic (utilizator speologie.org)
Localizare si cale de acces: In dreptul bornei km 8 de pe drumul judetean Tulcea - Agighiol, se deprinde un drum negru. La aproximativ 500m pe acest drum, in dreptul santului format de apele pluviale, apar cele doua intrari ale fostei galerii de prospectiune.
Descriere: Aceasta a luat nastere in urma efectuarii excavatiilor efectuate in cautarea de bauxita. Golul a ramas, iar in el s-au format diferite elemente specifice endocarstului (speleoteme).
Galeria, are o dezvoltare de 286,5m si un numar de 5 deschideri dintre care trei de tip aven( Fig. 1). Este orientata pe directia 1250ESE. Considerand ca intrare principala deschiderea A, galeria B are orientarea pe directia 800 ENE si este greu practicabila. Confluenta galeriei A cu B se produce dupa 28m.
Primul horn are o inaltime de 7m si este cel mai mic. Pestera este in general lineara, schimbandu-si orientarea in a doua parte spre E. Inaltimea hornului 2 este de 9m si are diametrul de 2,5m.
Galeria are o inaltime constanta pe toata lungimea ei, exceptie facand portiunea de depunere a materialului clastic din dreptul hornului 3; horn cu inaltimea de 16 m si diametrul variabil 1-3m.
Spre final acesta se inchide in „ fund de sac”. Pardoseala prezinta depozite sedimentare de loess, nisip si material clastic de diferite marimi, in unele locuri se observa cheropterit( guano), ce atesta modul de viata troglofil al chiropterelor.
In partea terminala a pestrii se pot observa „viniete de calcit” si scurgeri parietale care s-au format prin patrunderea apei de infiltratie. Aceasta a traversat stratele superioare imbogatindu-se in CO2, care a dizolvat in anumite proportii calcarul si la iesirea din liptoclaze a depus, descriind diferite „desene” sau „litere ale unui alfabet uitat de mult!”.
Peretii din sunt acoperiti de montmilch, iar pe tavan se observa formatiuni stilolitice in continua formare.
Prin aerarea puternica, datorata existentei celor 3 hornuri, se creeaza un schimb termic, ce duce la variatii bruste de temperatura, in dreptul bifurcatiei celor doua galerii, de intrare, si in dreptul hornurilor. Pe restul parcursului galeriei temperaturile se mentin in jurul valorii de 110C, crescand spre finalul acesteia. Astfel se creeaza un micro-climat caracterizat prin temperaturi medii de 130C, umiditate relativa ridicata, si lipsa curentilor de aer. Acesti factori favorizeaza dezvoltarea speleotemelor.
Fauna este formata din specii trogloxene si subtroglofile, amintim o serie de anareide, copeoptere.
Cu referire la chiroptere, intalnim un numar mic in anotimpul cald, si mai numeros in cel hibernal.
Conditii de vizitare: Este o pestera accesibila, dar in perioadele ploioase si dupa topirea zapezilor,galeriile se inunda prin scurgerea apei prin cele trei avene, astfel este necesar un echipament adecvat si sistem de iluminat.
Informatii si detalii obtinute de la : Alergic