Peştera Pink Floyd

Peştera Pink Floyd

Pestera Pink Floyd se găseşte în versantul stâng al Pârâului Crucii, la cca. 1 km amonte de confluenţa cu V. Sebişel, într-un abrupt calcaros. Situată chiar lângă drum (la cca. 3m si + 3,5 fata de acesta), intrarea de dimensiuni relativ modeste (0,8 / 2m) nu promite mare lucru. Totuşi, după ce coboară meandrat până la cota de -10, galeria de acces se deschide într-o sală de confluenţă nu foarte înaltă dar totuşi spaţioasă (6/8m) şi îmbogăţită peisagistic de o scurgere parietală. Alte trei galerii pornesc de aici, două care se termină după câţiva metri şi a treia care este de fapt galeria principală a peşterii. Aceasta coboară în trepte succesive până la cota de – 17,5m pe o direcţie aproape constantă SW. Chiar în final, un mic lac de sifon inactiv, măsurat în lipsa apei ne dă cota minimă a peşterii de – 19m. Apa se face simţită doar periodic, în gururi sau lacuri de adâncime redusă, sursa ei fiind percolaţia.

Peştera este relativ frumos concreţionată, predominante fiind scurgerile parietale şi gururile de diverse mărimi, acestea din urma adăpostind o mare varietate de perle de cavernă. Un alt lucru demn de remarcat se afla în sectorul median al peşterii, unde într-o sală laterală se pot observa cu mare claritate grife de Ursus spelaeus cât si două gropi de gestaţie.

Peştera a fost explorată în iulie 2006 de Paul Damm, Ioan Kokes, Loredana Bărbuş şi Dan Pitic, iar cartarea a fost realizată de Dan Pitic şi Ana Lazăr în aceeaşi lună.
Dimensiunile finale a peşterii sunt L: 119m si D: - 19m

Pestera Pink Floyd

Sursa: Paul Damm - Explorări speologice preliminare în zona Lacul Floroiu - Valea Sebişel (M.Vlădeasa)

Judeţ
Cluj
Localitate
Lacul Floroiu
Rocă
Carbonatice
Dezvoltarea
119
Denivelarea totală
19
Denivelare negativă
19
Importanţă ştiinţifică
Prezenţa ursului de cavernă
Informaţii de contact

CS "Z" Oradea, Paul Damm, Dan Pitic

Bibliografie/Resurse atașate - accesibile utilizatorilor cu medalionul "Administrare resurse private"
[Arhiva club/Insemnari/Caiet de teren] Dan Pitic, Paul Damm, János Kokes, Attila Czumbil. (2006 ?). Explorări speologice preliminare în zona Lacul Floroiu - Valea Sebişel, Bazinul Văii Drăganului, Munţii Vlădeasa . 2, 3, 5
Lista utilizatorilor înregistraţi care au marcat această peșteră ca și vizitată