Pestera Ţestoasei

Pestera Ţestoasei

Dobrogea de Nord
Speologie.org

Pestera Testoasei - jud Tulcea - Prof. Niculae Dobrescu

Localizare si cale de acces: Aceasta pestera este mai greu de identificat din cauza vegetatiei de la intrare cat si a pozitiei intrarii, ascunse intr-o fisura. De la P. Paralela ne indreptam pe directia 174° SSE si dupa aproximativ 50m intalnim doua fisuri, una cu orientare SE-NV, iar cea de a doua E-V. In cea din urma este localizata intrarea in Pestera Testoasei. Accesul este putin ingreunat de vegetatia din jurul intrarii, formata din arbusti.

Este pestera catalogata sub numarul de inventar sistematic 5000/4. Are o dezvoltare de 42,5m si o denivelare de -9,20m. Accesul in galeria principala se face cu ajutorul scaritelor deoarece trebuie trecuta o saritoare de -5,3m in care tehnica ramonajului este dificil de practicat, datorita latimii mici si prezentei pe pereti a apei de condens.

Galeria continua coborarea in panta lina, in stanga se infunda iar spre dreapta sala este barata de un pilier de 2m latime. Inaltimea in sala pilierului cat si pe galeria principala din stanga variaza intre 5 si 7m. Pe peretii galeriei se observa cantitati importante de calcit dizolvat sub forma de montmilch. In partea terminala a galeriei se observa tendinte de formare a stalactitelor. A doua galerie care formeaza un unghi de 60o fata de cea principala are ca inaltime maxima 3,5m pe portiunea finala, dar dupa numai 3m tavanul se lasa brusc, inaintarea devenind inaccesibila.

Pe aceasta galerie se pot intalni carapace de broasca testoasa de uscat (Testudo Graeca Iberra) - de unde si numele pesterii, ceea ce duce la emiterea a doua ipoteze: fie pestera este un cimitir pentru Broasca Testoasa, fie este o adevarata capcana pentru micile animale care, o data cazute prin fisura de 5 m nu mai au cum sa iasa. Acestea sunt prezente la mijlocul unei galerii orizontale, uscate si cu temperatura mai mare.

Un profil de temperatura in dreptul intrarii ne indica o pestera calda si fosila . Din acesta se poate observa ca la aceeasi distanta de intrare, dar cu -5m denivelare temperatura creste cu 6°C. Acest lucru este posibil datorita intrarii inguste, care nu permite o aerare permanenta, in vederea unui schimb termic cu exteriorul.

Pestera Testoasei - jud Tulcea - Prof. Niculae Dobrescu

Daca analizam in amanunt harta pesterii observam ca dezvoltarea acesteia a avut loc pe fondul unor diaclaze (fisuri majore) ce se intersecteaza in unghi de 60°, la confluente acestora a luat nastere sala cu pilier (S), acesta ramanand ultimul martor al acestui act de creatie.

Conditii de vizitare: Datorita existentei, asa numitului punct, „la scarite”, parcurgerea cavitatii este recomandata doar persoanelor ce stapanesc tehnicile speo-alpine. Sunt necesare scarite de 6m, sisteme de iluminat si costume de protectie.

Sursa : Prof. Niculae Dobrescu

Judeţ
Tulcea
Localitate
com . Nufarul
Dezvoltarea
43
Denivelarea totală
9
Denivelare negativă
9
Lista utilizatorilor înregistraţi care au marcat această peșteră ca și vizitată