Peştera Alpiniştilor (P. Mică, P. Suspendată)

Peştera Alpiniştilor (P. Mică, P. Suspendată)

Munții Pădurea Craiului

Pestera AlpinistilorPeştera Alpiniştilor (Pestera Mică din Valea Leşului sau P. Suspendată) este situată cu circa 350 m aval de intrarea în Peştera cu Apă din Valea Leşului, într-un perete vertical ce se desfăşoară pe dreapta aceleeaşi văi.

Intrarea, de formă triunghiulară (6x7 m), este orientată spre nord-vest şi se deschide pe la jumătatea peretelui amintit, fiind suspendată cu circa 50m (Catalogul Sistematic al Pesterilor din Romania '81 - 35m alt relativa) deasupra albiei văii. Golul subteran este format dintr-o galerie fosilă, aproximativ orizontală, cu desfăşurare aproape rectilinie, în lungul unei diaclaze. În cea de a doua jumătate a galeriei apar cîteva formaţiuni stalagmitice grosiere iar pe podeaua acoperită cu pămînt se află cîteva grămezi de guano.

Din poziţia şi configuraţia sa, rezultă că P.A. s-a format sub acţiunea apelor infiltrate în lungul văii dolinare ce se desfăşoară pe versantul nordic al culmii formată din Dealul Copele - Piatra Acră (T. RUSU, 1978 a).

Sursa:

  • Goran, C. (1982). Catalogul sistematic al peşterilor din România 1981.
  • Rusu, T. (1988) - Carstul din Munţii Pădurea Craiului. Ed. Dacia, Cluj, 254 p.
Judeţ
Bihor
Localitate
Remeți
Rocă
Carbonatice
Altitudine
600
Dezvoltarea
85
Denivelarea totală
1
Denivelare negativă
0
Bibliografie/Resurse atașate - accesibile utilizatorilor cu medalionul "Administrare resurse private"
[Carte/Revista/Monografie/Catalog] . (1984). Pestera Nr.1 . p.45 Alexandra Bădău, Iosif Viehmann - Despre morfologia perlelor de cavernă
Lista utilizatorilor înregistraţi care au marcat această peșteră ca și vizitată