Peştera din Galeria Artificială din Valea Sălătrucului
Peştera din Galeria Artificială din Valea Sălătrucului
Peştera din Galeria Artificială din Valea Sălătrucului este situată în zona de debuşare a văii amintite în lunca majoră a Văii Iada, satul Remeţi. Pestera din Galeria Artificiala a fost descoperită în anul 1978 de către minerii care săpau, în abruptul ce se înalţă pe stînga văii, o galerie de prospectare pentru tunelul de aducţiune al apelor din lacul de acumulare de la Leşu. Ea a fost interceptată după 20 m de la intrare şi este formată din două tipuri de galerii: una superioară, colmatată cu nisipuri şi argile, şi alta inferioară, drenată de un curs de apă ce apare şi dispare prin cîte un sifon, ambele totalizînd o lungime de 65 m. Împreună cu galeria de prospectare, peştera însumează 112 m lungime. După toate probabilităţile, apele din această peşteră provin din infiltraţiile ce au loc de-a lungul văii Sălătrucului şi reapar la suprafaţă prin Izvoarele de la Ciuhandru, situate, nu departe, în lunca Văii Iada.
Institutul de Speologie "E.Racoviţă" Cluj, 1980 C.S. Politehnica Cluj, 1981 (P. Matoş, N. Gligan, I. Ghindriş)
Sursa:
- Matoş, P. (1998). Date inedite asupra unor peşteri din bazinul median al văii Iadului, Munţii Pădurea Craiului (material editat de Paul Damm). Speomond, nr. 3, pag. 23-25.
- Rusu, T. (1988) - Carstul din Munţii Pădurea Craiului. Ed. Dacia, Cluj, 254 p.
- Vremir, M. (1994). Peşteri descoperite prin lucrări industriale în bazinul mijlociu al văii Iadului (M. Pădurea Craiului). Ardealul Speologic, nr. 4, pag. 30-57.